Forum no image

Published on Ekim 4th, 2024

0

Öğretmenlerin sesine kulak verilmeli! | Ali Arayıcı


“Dünya Öğretmenler Günü”, 5 Ekim 1994’ten beridir kutlanıyor. Bu tarih, ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) ve UNESCO (Uluslararası Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu) tarafından “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’nin oy birliği ile kabul edilişinin yıl dönümü olarak kabul ediliyor. Öğretmenlik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için, “Dünya Öğretmenler Günü” dolayısıyla; dünya genelinde ve uluslararası kuruluşlarda çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

            Ayrıca, öğretmenlerin hak ve sorumluluklarına ilişkin referans kriterlerinin yanı sıra, onların başlangıç, sürekli eğitimlerini, işe alımlarını, istihdamlarını, öğretimlerini ve çalışma  koşullarını içeren standartları belirleyen; 1966 tarihli ILO/UNESCO Öğretmen Personelinin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı’nın imzalanmasını da  burada anımsatmak gerekiyor.

            Buna parale olarak, 1997’de kabul edilen yükseköğretim personelinin durumuna ilişkin Tavsiye Kararı; yükseköğretimde araştırmaları, çalışmaları ve öğretim personelini kapsayacak şekilde 1966 Tavsiye Kararını tamamlıyor.

            ÖĞRETMENLERİN SESİ

            5 Ekim “Dünya Öğretmenler Günü” kutlamaları, UNESCO, UNICEF, ILO ve Uluslararası Eğitim (EI) tarafından ortaklaşa düzenleniyor. Bu Gün, öğretmenlerin eğitimlerini dönüştürme, yeteneklerini ve mesleklerini tam olarak uygulamak için; gereksinim duydukları desteği sağlamak ve mesleğin küresel olarak gelecekteki perspektifini yeniden gözden geçirmek için önemlidir.

            Her yıl olduğu gibi, bu yılda “Dünya Öğretmenler Günü”, 4 Ekim 2024’te çeşitli eğitsel ve kültürel etkinliklerle kutlanacak. Bu yılın kutlamaları “öğretmenlerin sesine kulak vermek: eğitim-öğretim için, yeni bir sosyal sözleşmeye doğru” teması altında gerçekleşecek. Öğretmenlerin karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelebilmek için, seslerinin duyulmasının ve dikkate alınmasının aciliyetini vurgulayacak. Her şeyden önce, uzmanlık bilgilerinin ve eğitime yaptıkları katkıların tanınmasını ve bunlardan yararlanılmasını sağlayacaktır.

            UNESCO Genel Merkezi’nde düzenlenecek etkinlik, öğretmenlerin bakış açılarının eğitim politikalarına «uyum” sağlamasının ve mesleki gelişimlerine elverişli bir ortam yaratılmasının önemine odaklanacak. Bu tema, BM Genel Sekreteri’nin Öğretmenlik Mesleği Üst Düzey Paneli tarafından vurgulanan önemli zorlukların yanı sıra, artan öğretmen açığı ve kötüleşen çalışma koşullarına ilişkin önemli yeni veriler içeren son Dünya Öğretmen Raporu’na da yanıt verecektir.

            Bu Gün, UNESCO, ILO, UNICEF ve Uluslararası Eğitim’den (EI) üst düzey mesajların yer alacağı bir açılış törenini de içerecek. Ayrıca, eğitimde yeni bir sosyal sözleşmeye duyulan ihtiyaç üzerine bir açılış konuşması, hem salondaki hem de dünyanın dört bir yanındaki öğretmenlerin  koşullarının iyileştirilmesine yönelik fikirlerini paylaştıkları bir bölüm de yer alacaktır

            Yapılacak tüm etkinlikler, öğretmenlik mesleğinin savunulmasına, karşılaştığı zorlukların analiz edilmesine, öğretmenleri ve eğitimcileri cezbetmeye; elde tutmaya ve motive etmeye yönelik, ilham verici bilgiler sunmaya olanak sağlayacak. Bu kutlama, eğitim sistemlerinin, toplumların ve ailelerin öğretmenleri nasıl tanıdığını; takdir ettiğini ve aktif olarak desteklediğini incelemek içinden önemli bir fırsat sunacaktır.

            ÖĞRETMEN AÇIĞI

            UNESCO’nun merkezindeki kutlamalarda, öğretmenlerin iyi çalışma koşullarına, mesleki gelişim fırsatlarına erişime ve daha iyi bir mesleki statüye sahip olmalarının nasıl sağlanacağını gösteren bir dizi etkinlikler yapılacak. UNESCO, bu değişim öncülerinin temel rolünden yararlanmak için, birlikte çalışmayı tercih ediyor. Bir etkinlik takvimi ve iletişim materyalleri, çevrimiçi olarak yayınlanması ve düzenli olarak sürekli güncellenmesi kaçınılmazdır.

            Bu Gün, öğretmenlerin eğitimi dönüştürmesini kutlamak için, çok iyi bir fırsat olacak. Yeteneklerini ve mesleklerini tam olarak ortaya koymak için; gereksinim duydukları desteği sağlamak ve mesleğin önemini küresel düzeyde yeniden düşünmek açısından da önemlidir. 4 Ekim’de kutlanacak “Dünya Öğretmenler Günü’”nde, öğretmenlerin temel rolüne açıklık getirilecek ve küresel düzeyde, öğretmen açığını gidermenin kritik önemi vurgulanacaktır.

            Bugün, öğretmenlerin çalışma koşulları ve statülerinin giderek kötüleşmesi nedeniyle; dünyanın pekçok ülkesinde eşi benzeri görülmemiş bir öğretmen açığı var. Öğretmenlik mesleği, sürdürülebilir bir geleceği şekillendirmeye yardımcı olmak ve herkesin gelişimini teşvik etmek ve başkalarının yaşamlarını sürdürülebilir bir şekilde dönüştürmek için çok önemlidir.

            Bilindiği gibi, 2015’te dünya liderleri, eğitimi herkes için erişilebilir kılmak, sürdürülebilir kalkınma ve barışın temeli yapmak için; önemli bir gündem olan Eğitim 2030 Eylem Çerçevesi’ni onaylamıştı. Bu bağlamda, UNESCO Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi olan eğitim hedeflerine ulaşmak için; uluslararası düzeyde gerçekleşen eylemlere destek sunma, kapasite geliştirme, izleme ve savunuculuk yoluyla koordine ediyor.

            UNESCO için, öğretmenler ve mesleği mutlak bir önceliği temsil ediyor. İyi eğitimli, nitelikli, yetenekli ve desteklenen öğretmenler; herkes için kaliteli bir eğitimi sağlamak ve 2030’un eğitim hedeflerine ulaşmak için, son derece önemli bir rol oynuyor. Ne yazık ki, bugün dünyada hala 70 milyona yakın öğretmen yetersizliği  ve açığı var. Bu utanç verici gerçek dikkate alınarak bu alanda bazı etkinliklerin ivedilikle yapılması ve gerekli önlemlerin alınması  gerekiyor.


Prof. Dr. Ali ARAYICI (Paris) – 04.10.2024

Tags:


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑